Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ἱερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αστερίου στον Υμηττό

Η Μονή Αστερίου ή Ταξιαρχών, είναι αφιερωμένη στους Παμμέγιστους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ και βρίσκεται στον Υμηττό βορειοανατολικά της Μονής Καισαριανής, σε υψόμετρο 545μ.
Η μονή είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής ναός με τρούλο. Σωζόμενη επιγραφή μας πληροφορεί ότι είχε διατελέσει «Πατριαρχικόν Σταυροπήγιον» δηλαδή ανήκει στο Πατριαρχείο και έχει τα προνόμια που του έχουν παραχωρήσει οι Τούρκοι (δεν πληρώνει φόρο).
Το ποιος και πότε  ίδρυσε την μονή είναι άγνωστο.
Κατά μία εκδοχή, το όνομά της συνδέεται με τον όσιο Λουκά «τον εκ Στειρίου» , το οποίο με  παραφθορά έγινε «του Αστερίου». Αν η εκδοχή αυτή αληθεύει, τότε η ίδρυση της μονής Αστερίου πρέπει να αναχθεί σε χρόνους πριν το έτος 1000 .
Κατά μία άλλη εκδοχή η ονομασία της οφείλεται στον κτήτορα της μονής Επίσκοπο Αστέριο . Κατά ορισμένους μελετητές, η μονή Αστερίου κτίστηκε στη θέση του αρχαίου διδασκαλείου του Διοδώρου.
Οι εσωτερικές επιφάνειες του Ναού φέρουν τοιχογραφίες του 16ου αιώνα μολονότι μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος από αυτές, όπως κατέστρεψε και τα ξύλινα δοκάρια, που στήριζαν τη σκεπή του κτίσματος
Είχε σπουδαία βιβλιοθήκη που μεταφέρθηκε από τους μοναχούς το 1687, στη Μονή Σαλαμίνας οι οποίοι πήγαν εκεί για να γλυτώσουν από την επιδρομή του Βενετού Μοροζίνι. Κατά την Επανάσταση μεταφέρθηκε στην Ακρόπολη. Έκτοτε δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες γι' αυτήν.
Στον χώρο της μονής υπάρχουν η Τράπεζα η οποία εντός της κόγχης φέρει τοιχογραφία της «Παναγίας της Πλατυτέρας», η Εστία (=μαγειρείο) υπολείμματα πιθανόν της παλαιάς τραπέζης και ο Καμαροσκέπαστος πυλώνας της εισόδου που αποκαλείται «διαβατικόν».


Όπως και στα υπόλοιπα μοναστήρια του Υμηττού, (αλλά και σε πολλές άλλες εκκλησίες και μοναστήρια) έτσι και σε αυτό υπάρχουν εντοιχισμένα μάρμαρα από ανάγλυφα ή επιτύμβιες στήλες, κομμάτια από κίονες και βάθρα, ενώ στα θεμέλιά τους διακρίνονται ίχνη από αρχαίους ναούς. 

Ιερά Μονή Παμμέγιστων Ταξιαρχών Αστερίου
στον Υμηττό, 4,5 χλμ. μετά την Μονή Καισαριανής.
H Ιερά Μονή είναι ανοικτή εις επίσκεψιν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ
(πλην Δευτέρας) από 11:00 πμ έως 14:00.
ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ τελείται Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

από 7:30΄ έως 10:00΄ πμ.
 
schoolgaryfallidou
greek.orthodox.religious.tourism 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου