Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Αθήναι — Ιερά Μητρόπολις

Ανάσταση κυριολεκτικά και μεταφορικά 
στη Μητρόπολη Αθηνών!!!

Είκοσι χρόνια κράτησαν περίπου οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στη Μητρόπολη Αθηνών. Τις προηγούμενες ημέρες τα συνεργεία της εταιρείας που έχουν αναλάβει την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών, εργάστηκαν με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να αποσυναρμολογήσουν και να κατεβάσουν τις σκαλωσιές.
Όμως, ο στόχος να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ώστε να τελεσθούν οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελικά δεν επιτεύχθηκε. Όπως διαπιστώσαμε κατά τη σημερινή μας επίσκεψη, ο περιβάλλων χώρος εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένος και να χρειάζεται διαμόρφωση. Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε είναι οι πρώτες έπειτα από σχεδόν είκοσι χρόνια χωρίς ο Ναός να είναι περικυκλωμένος από τις σκαλωσιές.
Το κόστος της αναστήλωσης του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών ήταν αρκετά υψηλό, ενώ σημειώθηκε και μεγάλη καθυστέρηση λόγω έλλειψης πόρων.

Το κτίριο που χτίστηκε το 1863, είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό του 1981, ενώ "τραυματίστηκε" και από την σεισμική δόνηση του 1999. Την κατάσταση πιθανόν να επιδείνωσαν και οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας του ΜΕΤΡΟ που διέρχεται κάτω από τα θεμέλια του Ναού. Άλλωστε είχαν γίνει μελέτες και είχε ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τον σκοπό αυτό. 
Μετά τον πρώτο σεισμό, ξεκίνησαν οι μελέτες για να αποκατασταθούν οι ζημιές, καμία εργασία όμως δεν ξεκίνησε μέχρι το 1999 που σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός. Αυτός αποτέλεσε και την αφορμή για να ξεκινήσουν συζητήσεις για τη μελέτη αποκατάστασης.
Η πιο κρίσιμη χρονιά για τη Μητρόπολη ήταν το 2010, όταν υπεγράφη με την τεχνική εταιρεία η σχετική σύμβαση και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης. Η δημοσιονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα όμως στα μέσα της ίδιας χρονιάς διέκοψε για ένα χρόνο τη χρηματοδότηση των εργασιών που είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όμως, απ’ ότι φαίνεται, ήρθε πλέον η ώρα της Ανάστασης κυριολεκτικά και μεταφορικά για τον πολύπαθο Ναό. Τον ερχόμενο μήνα θα γίνουν και επίσημα τα εγκαίνια μετά την αποκατάσταση των ζημιών εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ στην εξέδρα που βρίσκεται στην Πλατεία θα τελεσθεί απόψε η ακολουθία της Αναστάσεως.

Φίλες και φίλοι Χριστός Ανέστη!!!