Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Βήμα του Απόστολου Παύλου Μεθώνη Πιερίας

Η προφορική παράδοση της Μεθώνης Πιερίας αναφέρει ότι το λιμάνι απόπλου του Απόστολου Παύλου είναι η Μεθώνη. Για αυτόν τον λόγο έχει η Μεθώνη την παρακαταθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Βαρνάβα ο οποίος δημιούργησε το Βήμα του Απόστολου Παύλου στην είσοδο του χωριού και πήρε την ονομασία Ι. Ν Απόστολου Παύλου η εκκλησία της Μεθώνης.

Η Μεθώνη Πιερίας έχει πολιούχο και προστάτη της τον Απόστολο Παύλο καθώς κυνηγημένος από την Βέροια στην δεύτερη περιοδεία του ήρθε στα μέρη της αρχαίας Μεθώνης και πήρε το καράβι για την Αθήνα.




Η Μεθώνη αποτελεί ένα παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο με ωραία παραλία και καθαρή θάλασσα, που βρίσκεται στις βόρειες ακτές του νομού Πιερίας και απέχει 31 χλμ. από την Κατερίνη. Στην περιοχή υπήρχε στην αρχαιότητα η ομώνυμη πόλη που υπήρξε σπουδαίο λιμάνι. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τουριστικές επιχειρήσεις, αλιεία, καλλιέργεια ελιών, βαμβακιού κ.λ.π.

Ως το 1955 η Μεθώνη ονομαζόταν Νέο Ελευθεροχώρι. Την ίδια χρονιά η Σκάλα Νέου Ελευθεροχωρίου έλαβε το όνομα Όρμος Μεθώνης.

Η Μεθώνη στην Πιερία αναφέρεται ως αποικία των Ερετριέων του 8ου αιώνα π.Χ. Σήμερα, σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Μεθώνης, που κτίστηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα και καταστράφηκε από το Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας το 353 π.Χ. Μάλιστα, κατά την πολιορκία της Μεθώνης, ο Φίλιππος έχασε το αριστερό του μάτι. Το όνομά της οφείλεται μάλλον στο ωραίο κρασί (μέθη) που παρήγαγε.

Επίσης, αναφέρεται ότι, από τη Μεθώνη πέρασε ο Απόστολος Παύλος, στην προσπάθειά του να διαδώσει το Χριστιανισμό. Η νέα θρησκεία βρήκε αμέσως μιμητές στην περιοχή της ευρύτερης Πιερίας.

Αξίζει να επισκεφθείτε το βήμα του Αποστόλου Παύλου –περιφραγμένο χώρο απ’ όπου σύμφωνα με την παράδοση πέρασε ο Απόστολος Παύλος πριν φύγει από τη Μακεδονία– και τους τάφους κλασσικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.

Μετά την ίδρυση του Συλλόγου Εθελοντισμού ” Κυψέλη ” το 2011 μια από τις πρώτες δραστηριότητες του Συλλόγου ήταν η διοργάνωση του 1ου Αγώνα δρόμου «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» στις 27 Ιουνίου 2011!! Την εκδήλωση αυτήν την έκαναν θεσμό και μέρος των εκδηλώσεων που γίνονται στην Μεθώνη για τον εορτασμό του Απόστολου Παύλου. 

Πηγές:
  • https://www.facebook.com/Methoni.Pierias.Greece/
  • https://travelmagic.gr/pieria/methoni/
  • odigos-pierias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου