Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Ἱερός Ναός Μεγάλης Παναγίας και Αγίου Δημητρίου Θήβας

Ο Ιερός Ναός της Μεγάλης Παναγίας και του Αγίου Δημητρίου είναι ένας ναός ο οποίος ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και βρίσκεται στην πόλη της Θήβας, στο Νομό Βοιωτίας, στην Ελλάδα.
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου, που ονομάζεται και Μεγάλη Παναγία, χτίστηκε το 1867 και σ' αυτόν μεταφέρθηκε η θαυματουργή εικόνα της Μεγάλης Παναγίας από την παλιά εκκλησία της Μεγάλης Παναγίας η οποία καταργήθηκε. 

Ο ναός θεωρείται ο μεγαλύτερος και μεγαλοπρεπέστατος απ' όλους τους άλλους ναούς της πόλης. 
Έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από αρχαίους λίθους και ενεπίγραφες πλάκες και είναι έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Φιλοππότη. 
Ο ρυθμός της είναι σταυροειδής με τρούλο.
Ο ναός πήρε το όνομα Μεγάλη Παναγία, γιατί εκεί βρίσκεται η μεγάλη εικόνα της Παναγίας που αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά και είναι αρχαιότατη. 
Αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς από το γεγονός ότι η Παναγία κρατάει τον Ιησού στη δεξιά της αγκαλιά, ενώ οι νεότερες τον κρατούν στην αριστερή. 
Στο ναό αυτό σώζονται εικόνες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1622, του Ιησού Χριστού, του Ιωάννη του Προδρόμου και η Σύναξις των αγίων Ασωμάτων με χρονολογία 1784, όπως επίσης και η επιγραφή Αθανάσιος αρχιερεύς Θηβών ΑΨΠΔ.
Ο ναός γιορτάζει δύο φορές, η πρώτη γιορτή είναι στις 15 Αυγούστου όπου γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου και την παραμονή γίνεται περιφορά της εικόνας και η δεύτερη στις 26 Οκτωβρίου όπου γιορτάζεται ο Άγιος Δημήτριος.

Πηγές:
megali panagia thivon
el.wikipedia.org
agkyriaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου